Op zaterdag 23 september vindt de 78ste herdenking van het Oranjehotel plaats. Dit jaar houdt Vincent de Kom, achterkleinzoon van Anton de Kom (foto onder), de herdenkingsrede. Ook spreekt Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van VWS.
Tussen 1940 en 1945 zaten ruim 25.000 mensen gevangen in het Oranjehotel. De meerderheid was gearresteerd wegens verzet, ongehoorzaamheid of uitingen van onvrede met de Duitse bezetter. Daarnaast zaten er Joden, Jehova's Getuigen, Roma en Sinti en mensen die waren gearresteerd zaken zoals diefstal en zwarthandel. Velen werden veroordeeld tot straffen in Duitse kampen of gevangenissen. Ook werden ruim 250 gevangenen ter dood veroordeeld en op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
Anton de Kom was een Surinaamse anti-koloniale schrijver en nationalist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij verzetsstrijder in Nederland.
Sinds najaar 1946 worden tijdens de jaarlijkse herdenking alle gevangenen van het Oranjehotel herdacht, de bijnaam van de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de toespraken vindt een stille gang plaats langs Cel 601, de enige cel die nog in originele staat is bewaard. Daar worden bloemen neergelegd.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gustave Adolph Rheingans
Videofilm
Tijdens het herdenkingsprogramma op zaterdag 23 september zal ook voorzitter Pia Dijkstra van de Stichting Nationaal Monument Oranjehotel spreken. Ook wordt een videofilm getoond van scholieren van het Maris College Belgisch Park die in gesprek zijn gegaan met Eline de Jong, achterkleindochter van oud-gevangene Piet Eusman. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Galyna Bilych (viool), Galyna Bilych (viool) en Oksana Mukosii (altviool).